[...] rzeczy jednak: Na Twoja wage - polecam takze troche cwiczen silowcyh/aerobowych/HIIT - mozesz to uwzglednic w swoim planie walki z tluszczem ? Jesli zostaje tylko gimastyka (ile razy w tygodniu itp ?) Ulozylbym cos takiego: Bialko - ok.160g (2g/kg) = 640kcal Weglowodany - <30g/dzien = 120kcal Tluszcze - okolo 80-90 w zalznosci od Twoich [...]
[...] i tluszcze. Mniej wiecej wygląda to tak 2g/kg masy ciala białka 5-6g węgli i 1g tłuszczu (oliwa z oliwek orzechy wloskie) ;) Obliczasz sobie dzielisz na ilosc posilkow ile chcesz jesc i to tyle. Węglowodany to kasza, ryże, ziemniaki. Białko ryby, mięso możesz sie też wspomagać odżywkami. Ostatni posiłek na noc ma skłądać sie tylko z białka [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] aktywności itp. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na witaminy to poczytaj " Normy żywienia " Jarosza ale dla Ciebie wystarczy, że będziesz spożywał urozmaicenie i zdrowo, odpowiednią ilość warzyw, owoców itp. Człowiek składa się z 66 % z wody, wiec odpowiedź już masz :) ale nie trzeba pić do każdego posiłku, tyle ile potrzebuje Twój organizm
[...] również : http://www.sfd.pl/Podstawy_uk%C5%82adania_diety-t367367.html po ustaleniu menu skorzystaj z dziennika posiłków vitalmaxa gdzie po wpisaniu menu wyliczy ci ile dostarczasz kalori,bialka,tluszczu i weglowodanow.dziennik sciagniesz z: http://www.sfd.pl/Dziennik_Posi%C5%82k%C3%B3w_Vitalmax-t418802.html ustal: bialko: 1,8-2,5g na 1 [...]
[...] pochłanianych olbrzymich porcji węglowodanów. Oczywiście węglowodany są potrzebne w ciężkim treningu, są też pomocne podczas regeneracji sit. Jednak organizm przyjmuje tyle ile mu potrzeba, resztę szybko obraca w ttuszcz. 6. NIEDOCIĄGNIĘCIA INDYWIDUALNEJ DIETY Nie ma nic złego w uczeniu się od innych kulturystów tego, co oni robią. Jednakże [...]
[...] diety nie jest zbyt dobrym określeniem. Każda dobrze dobrana dieta powinna być ułożona pod dany organizm, cel, aktywność fizyczną, czy inne czynniki odpowiadające za to ile będzie w niej kcal i makroskładników. Pierwszym krokiem będzie wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Dokonać tego możemy tutaj: [...]
[...] dziennej podaży kalorii. Istotne jest aby czerpać go z różnych źródeł, zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Mając ustaloną ilość białka oraz tłuszczu łatwo jest obliczyć ile kalorii zostało na węglowodany. Przyjmuje się: 1g białka – 4 kcal 1g tłuszczu – 9kcal 1g węglowodanów – 4kcal Przykład – kobieta lat 28, wzrost 168 cm, waga 64 kg, [...]
[...] i czasu trwania treningu na przemianę tłuszczów i węglowodanów oraz poddano ocenie najpowszechniejsze wśród sportowców strategie żywieniowe, których celem jest nasilenie spalania tłuszczu podczas wysiłku fizycznego: spożywanie kofeiny, suplementacja L-karnityny, suplementacja trój glicerydów o pośrednie długości łańcucha węglowego i [...]
[...] a produkcja ATP w układzie biologicznym - to są dwie różne sprawy. Przykładowo glukoza: kaloryczność zawsze około 3,8 kcal/g, produkcja ATP za to 1-4 kg! ze 180 g glukozy. O ile tłuszcz jest dość przewidywalny energetycznie, bo każde obcięcie dwóch atomów węgla od acylo-CoA daje acylo(-2C)-CoA i acetylo-CoA (aktywny octan), NADH i FADH2, co daje [...]
[...] a produkcja ATP w układzie biologicznym - to są dwie różne sprawy. Przykładowo glukoza: kaloryczność zawsze około 3,8 kcal/g, produkcja ATP za to 1-4 kg! ze 180 g glukozy. O ile tłuszcz jest dość przewidywalny energetycznie, bo każde obcięcie dwóch atomów węgla od acylo-CoA daje acylo(-2C)-CoA i acetylo-CoA (aktywny octan), NADH i FADH2, co daje [...]
[...] i węgli pozostaje Ci 950g do podziału. Np możesz zachować równowagę i dać 400kcal z węgli; 550kcal z tłuszczy: 400kcal to 100g węgli 550kcal to ok 60g tłuszczy Wiedząc ile czego (w gramach) ma być można zacząć komponować posiłki. Podstawowe zasady komponowania posiłków: minimum 4 posiłki dziennie - lepiej 5 lub 6 w odstępach 3-4 godzinnych. [...]
Tłuszcze w naszej diecie są istotnym elementem utrzymania prawidłowego zdrowia. Bardzo ważne jest jednak to, ile i jakie tłuszcze spożywamy. Ilość tłuszczów w diecie uzależniona jest od rodzaju diety, jaki wybierzemy. W diecie low carb, w której bazujemy na tłuszczach, węglowodany stanowią od 30 do 150g w ciągu dnia. Białko standardowo 2 g/kg masy [...]
[...] kalorii mozna rozdzielic na weglowodany lub tluszcz w zaleznosci od upodoban I tak dla przypomnienia: bialko ma 4kcal wegle maja 4kcal i tluszcz ma 9kcal Jak juz obliczysz ile czego musisz zjadac to nalezaloby to rozbic na 5 posilkow(szybsza przemiana materii) Co do jadlospisu to tluszcze maja byc zdrowe tzn np olej lniany, siemie lniane, [...]
[...] należy zacząć od eliminacji produktów przetworzonych jak: słodycze, przekąski, słodzone napoje, fast-food, smażone w panierce i głębokim tłuszczu, alkohol. Aby wiedzieć, ile musisz jeść na redukcji, warto wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne tym oto wzorem: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. [...]
Cześć! Przede wszystkim jak zaczynasz redukcję, to warto by było obliczyć jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz skorzystać z tego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html Kolejną z rzeczy ważną na redukcji jest deficyt kaloryczny i rozbicie kalorii na odpowiednie makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g [...]
[...] Są to 2 g/kg masy ciała białka (w przypadku osób powyżej 20-25% tkanki tłuszczowej białko liczymy na beztłuszczową masę ciała). W Twoim przypadku więc nie będzie to tyle, ile piszesz, czyli 300 g, a sporo mniej. Tłuszcze w ilości 1 g, a reszta kalorii w postaci węglowodanów. Pamiętać musisz o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g [...]
Cześć! Jak widać jedzenie na oko Ci niestety nie służy, bez względu na to czy jesz zdrowo czy nie. Warto w takiej sytuacji sprawdzić ile kalorii spożywasz, na przykład wpisując swój dzienny jadłospis do Fitatu, a następnie porównać z obliczeniami (link do wzoru poniżej) ile jeść powinieneś. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie [...]
Cześć! Przede wszystkim zacznijmy od tego, że gdy chcesz zrobić redukcję oblicz odpowiednio ile kalorii powinieneś spożywać, zacznij od zera kalorycznego i co tydzień ucinaj 200kcal. Zerknij na ten wzór do wyliczenia kaloryczności: http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: [...]